İş

Boğaziçi Vatandaşlarının Yarısı Mezun Olmadan İş Buluyor

Boğaziçi Üniversitesi, Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS’nin “Dünya Üniversiteler Sıralaması 2024″te değerlendirdiği kriterlerin ortasında yer alan “mezun istihdamı” sıralamasında Türkiye’de birinci, dünyada 121. sırada yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi Meslek Merkezi ve Mezunlar Ofisi’nin güncel verileri, öğrencilerin yarısının artık mezun olmadan istihdam edildiğini gösteriyor.

Yüksek Öğrenim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları 20 Temmuz’da açıklandı. Adaylar tercih döneminde hayallerindeki programlara yönelik tercihlerini yaparken, aynı zamanda seçecekleri üniversitenin mezuniyet sonrası mesleki seyahatlerine yapacağı katkıları da önemsiyor. Bu kriterlerin ortasında, son yıllarda saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşları tarafından giderek daha fazla dikkate alınan “mezun istihdamı” da bulunmaktadır. Buna göre Boğaziçi Üniversitesi, geçtiğimiz Haziran ayında yayınlanan QS World University Rankings’de “mezun istihdamı” kriterinde Türkiye’de rektör oldu ve dünyada ilk 150’ye girerek 121. sırada yer aldı.

 

İŞ ARAYANLARIN ORANI YÜZDE ÜÇTE KALDI

Yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarına mezunlar hakkında veri sağlayan Boğaziçi Üniversitesi Meslek Merkezi ve Mezunlar Ofisi tarafından yapılan anketlerle elde edilen bilgilere göre, Boğaziçi mezunlarının %50,4’ü mezun olmadan önce istihdam ediliyor. %17,3’ün yüzde 3’ü; Yüzde 7,1, 6’dır; Yüzde 3,1, yüzde 9 ve yüzde 7,1 mezun olduktan sonraki ilk 12 ayda çalışma hayatında yerini alıyor. İş aradığını belirtenlerin oranı yüzde 3,1’de kalırken, lisansüstü eğitimine devam edenlerin oranı yüzde 11,8.

 

YÜZDE 63 ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

Kariyer Merkezi ve Mezunlar Ofisi verileri, Boğaziçi mezunlarının Türkiye’de ve dünyada şubelerin önde gelen şirket ve kurumlarında istihdam edildiğini gösterirken, kümelenmenin yaklaşık yüzde 62,2’si iş hayatına ilk adımı attıkları şirket veya kurumda devam ediyor.

Yüzde 37,8’i “daha ​​iyi iş teklifi”, “alanı sevmeme” ve “memnuniyet düzeyi düşük” gibi nedenlerle iş değiştirdiğini belirtiyor. Boğaziçi mezunlarının yaklaşık yüzde ikisi kendi işini kuruyor ve çeşitli sektörlerde girişimci oluyor.

 

BOĞAZİÇİ MEZUNLARININ İSTİHDAM ORANI YÜZDE 90’A ULAŞTI

Boğaziçi Üniversitesi Meslek Merkezi ve Mezunlar Ofisi Koordinatörü Dr. Burcu Ertürk Kılıç, salgın sonrası ekonomik koşullara rağmen Boğaziçi mezunlarının istihdam oranlarının artarak yüzde 90’lara ulaştığını belirterek, “Kariyer Merkezi ve Mezunlar Ofisi olarak çalışmalarımızı ortada yürütmeye özen gösteriyoruz. Her yıl mezun olalı bir yılını dolduran mezunlarımıza ulaşarak meslekleri ve istihdam durumları ile ilgili anketler yapıyoruz. Bu verileri QS ve Times Higher Education (THE) gibi birçok uluslararası derecelendirme kuruluşu ile paylaşmanın yanı sıra, mezunlarımızla bağlarımızı sıcak tutmaya ve onları profesyonel alanda takip etmeye özen gösteriyoruz. Bu araştırmalar, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının istihdam oranının son 5 yılın verilerine göre %80’den %90’lara çıkmaya devam ettiğini gösteriyor. Dünyada ve ülkemizde yaşanan krizleri salgınla birlikte ele aldığımızda Boğaziçi mezunlarının bundan etkilenmediğini hatta krizi fırsata çevirdiğini görüyoruz.”

 

“ÖĞRENCİ ODAKLI KÜLTÜR İSTİHDAMLARI DA DESTEKLİYOR”

İş dünyasında mezunların tercih edilmesinin en büyük sebebinin eğitim kalitesinin yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi’nin öğrenciyi merkeze alan kültürü olduğunu belirten Dr. Ertürk Kılıç bu ekosistemi şöyle özetliyor:

“Öğrencilerimizin mezun olmadan iş bulmalarını sağlayan en değerli unsur, kaliteli eğitimle desteklenen ve öğrenciyi kampüsün merkezine koyan Boğaziçi kültürüdür. Öğrencilerimiz eğitim hayatlarına devam ederken farklı kariyer seçeneklerini deneme ve gözlemleme fırsatı buluyorlar. Ayrıca liderlik ruhuna sahip, inisiyatif kullanabilen, özgüveni yüksek, inovasyon kültürüne yatkın ve kriz anlarında daha çok ihtiyaç duyan bireyler olarak yabancı dillerinin de verdiği avantajla Türkiye’de ve dünyada değerli roller üstlenmektedirler. Öğrenci ve mezunlarımızın yoğun ilgisi ve üniversitemizin uluslararası tanınırlığı bu yüksek istihdam oranının hem nedeni hem de sonucu olarak kendi kendini besleyen bir ekosistem oluşturmaktadır. Son olarak en önemlisi de mezunlarımızın kariyer yollarını belirlerken bu kültür içerisinde geliştirdikleri çok yönlü bakış açısı ve özgüven ile kendilerini gerçekleştirebilecekleri ve eğlenebilecekleri alanlara yönelebildiklerine şahit oluyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

alacam-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu