İSTANBUL-BAĞCILAR’DA FAS GIDA İŞLETMELERİNE YAĞ İNCELEMESİ
BAĞCILAR’da özellikle fast food tarzı işletmelere yönelik yağ denetimi yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde özellikle kızartma yağları incelendi. Denetimlerin 39 ilçede 728 müfettişle gerçekleştirileceği öğrenilirken, eşik değeri 25 ve üzeri olan kızartma yağlarına idari para cezası uygulanacağı öğrenildi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, başta fast food tarzı işletmeler olmak üzere 81 ilde kızartma yağlarının denetlenmesi yönünde verdiği talimatın ardından İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri denetimlere başladı. Bağcılar’daki denetime İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca da katıldı. Denetimlerde konuşan Ahmet Yavuz Karaca, 39 ilçede 728 müfettişle denetimlerin sürdüğünü belirtti. Denetimler sırasında yağ ölçümlerinde eşik değerin 25 polar üzerinde çıkması durumunda idari para cezası uygulanacağı öğrenildi.
İSTANBUL’DA 2023’TE 228 BİN 595 DENETİM YAPILDI
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre İstanbul’da 131 bin 203 gıda işletmesi bulunuyor. Gıda ile gıdayla temas eden unsur ve ekipmanların üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde 2023 yılında toplam 228 bin 595 resmi denetim gerçekleştirildi. Resmi denetimlerde usulsüzlük tespit edilen 6 bin 716 işletmeye yasal işlem uygulandı, 62 işletme hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Toplamda 174 milyon 121 bin 326 lira idari para cezası kesildi. Resmi denetimlerde et ve et ürünleri, süt ürünleri, zeytinyağı vb. başta taklit ve tağşişlere açık eserler olmak üzere toplam 9 bin 040 numune alındığı ve bunlardan 822’si hakkında yasal işlem başlatıldığı belirtildi. negatif olduğu belirlendi.
“İSTANBUL’DA 39 İLÇEDE 728 MÜFETTİŞLE DENETİMLER YAPIYORUZ”
İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “Artık bildiğiniz gibi 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri, bitki sağlığı, beslenme ve imar kanunu çerçevesinde çiftlikten sofraya, birincil üretimden üretime kadar tüm süreçler yürütülüyor. Son tüketici, bakanlığın denetim ve kontrolünde. İstanbul’un 39 ilçesinde bunu yapıyoruz. 728 müfettişle yapıyoruz. 2023 yılında yaklaşık 228 bin denetim yaptık. Bu 10 gün içerisinde siz değerli hocalarımızın talimatıyla. Sayın bakanım fast food zincirleri ve toplu tüketim yerlerindeki yağların denetimini gerçekleştiriyoruz.Bu denetimlerde kızartma yağlarının mutlaka belli aralıklarla değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz, özellikle değiştirmezseniz oksitlenir, yapısı bozulacak ve açığa çıkacak kimyasallar insan sağlığına ciddi zararlar verebilecektir.Bu noktada eşik değerimiz 25 polar madde ve sıcaklık 180 derecedir.Bunun üzerinde herhangi bir işte değer bulduğumuzda bu ön tespit, ön test cihazımızdır. Bunun amacı gereksiz örneklemeyi önlemektir. “Örnek alıp laboratuvara gönderiyoruz, onayladıktan sonra 5596 sayılı kanuna göre işletmeye 29 bin 500 lira idari para cezası uyguluyoruz” dedi.
“68 ÖRNEKTEN 22’Sİ NEGATİF”
Karaca, “Geçen yıl 68 numune aldık, yaptığımız 68 numunenin 22’si negatif çıktı. İdari süreç uygulandı. Dediğim gibi numune sayısının az olmasının nedeni ön tespitimizin olması. Ön tespitte eşik değeri 25’in altındaysa numune almamıza gerek yok.”Vatandaşlarımıza en iyi denetleyicinin tüketicinin kendisi olduğunu söylüyoruz. Gittikleri toplu tüketim yerlerinde ve alışveriş yaptıkları marketlerde beslenme okuryazarlıklarına dikkat etmeliler. Kızartma yağlarını evde çok sık kullanmamalı ve kullandıktan sonra doğrudan lavaboya dökmemelidirler. Bu aynı zamanda bir çevre sorunudur” dedi.
“MÜŞTERİLERİMİZİN SAĞLIĞINA HİÇBİR ZARAR YOKTUR”
Denetlenen bir işletme sorumlusu Muharrem Dumru, “Her şeyimiz denetleniyor. Gerek merkezden, gerekse diğer kontrollerden geliyorlar. Hiçbir sorun yok. 3 günde bir, 2 günde bir yağımızı değiştiriyoruz. En fazla 3 günde bir değiştiriliyor. 25 olması lazım ama 14-14,5 oluyor.” “Çıktı. Hiçbir sıkıntımız yok.” söz konusu. İşletme Müdürü Ahmet Zeyrek, “Ölçümümüz 11 ile 12 arasında değişti. 11-12, en saf yağ anlamına geliyor. Normalde 18-19’a ulaştığında kirli anlamına geliyor. 25’e ulaştığında ise aslında en kirli anlamına geliyor. Şu anda ise en saf yağ anlamına geliyor.” Yağlarımız saftır ve “Müşterilerimizin sağlığına hiçbir zararı yoktur” dedi.
“BU DENETİMDEN GERÇEKTEN KEYİF ALDIM”
Denetlenen işletmelerde yemek siparişlerini bekleyen müşteriler, durumdan memnun olduklarını ve denetimlerin devam etmesini istediklerini belirtti. Müşteri Ayşe Özdemir, “Şunu söyleyeyim zaten çok sık tüketmiyoruz. Ama geldiğimizde bu denetim çok hoşuma gitti. Yani yağların bu şekilde denetlenmesi hoşuma gitti. İnşallah öyle olur” dedi. Bütün işletmelerde yapılır.” Ülkü Aslan, “Çok faydalı bir kontrol. Elbette daha sık yapılmasını isteriz. İçimiz rahat ediyor, duyduğumuz kadarıyla kontroller geçti. Buraya sık sık geliyoruz.”